Saturday, November 06, 2010

Peribadi Seorang Panglima

Sultan Salahuddin Al-Ayyubi terbilang sebagai pahlawan dan panglima Islam yang besar. Pada beliau terkumpul sifat-sifat berani, warak , zuhud, khusyu , pemurah, pemaaf, tegas dan lain-lain sifat terpuji. Para ulama dan penulis sejarah telah memberikan kepujian yang melangit. Sifat pemurah dan pemaafnya diakui oleh lawan mahupun kawan.

Penulis sejarah mengatakan: Hari kematiannya merupakan kehilangan besar bagi agama Islam dan kaum Muslimin, kerana mereka tidak pernah menderita semenjak kehilangan keempat-empat Khalifah yang pertama (Khulafaurrasyidin). Istana, kerajaan dan dunia diliputi oleh wajah-wajah yang tertunduk, seluruh kota terbenam dalam dukacita, dan rakyat mengikuti keranda jenazahnya dengan tangisan dan ratapan.

Sultan Salahuddin adalah seorang pahlawan yang menghabiskan waktunya dengan bekerja keras siang dan malam untuk Islam. Hidup nya sangat sederhana. Minumnya hanya air kosong, makanannya sederhana, pakaiannya dari jenis yang kasar. Beliau sentiasa menjaga waktu-waktu solat dan mengerjakannya secara berjamaah. Dikatakan bahawa beliau sepanjang hayatnya tidak pernah terlepas dari mengerjakan solat jamaah, bahkan ketika sakit yang membawa pada ajalnya, beliau masih tetap mengerjakan solat berjamaah. Sebaik saja imam masuk berdiri di tempatnya, beliau sudah siap di dalam saf.

Beliau suka mendengarkan bacaan Al-Quran, Hadis dan ilmu pengetahuan. Dalam bidang Hadis, beliau memang mendengarkannya secara teratur, sehingga beliau boleh mengenal jenis-jenis hadis. Hatinya sangat lembut dan pemurah, sering menangis apabila mendengarkan hadis. Di dalam buku The Historians History of the World disebutkan sifat-sifat Salahuddin sebagai berikut:

Keberanian dan keberhasilan Sultan Salahuddin itu terjelma seluruhnya pada perkembangan keperibadian yang luar biasa. Sama sepert i halnya dengan Emir Imamuddin Zanki dan Emir Nuruddin Zanki, beliau juga merupakan seorang Muslim yang taat . Sudah menjadi kebiasaan bagi Sultan Salahuddin membacakan Kitab Suci Al-Quran kepada pasukannya menjelang pertempuran berlangsung. Beliau juga sangat disiplin mengqada set iap puasanya yang tert inggal dan t idak pernah lalai mengerjakan solat lima waktu sampai pada akhir hayatnya. Minumannya t idak lain dari air kosong saja, memakai pakaian yang terbuat dari bulu yang kasar, dan mengizinkan dirinya untuk dipanggil ke depan pengadilan. Beliau mengajar sendiri anak-anaknya mengenai agama Islam.......

Seluruh kaum Muslimin yang menyaksikan kewafatannya menitiskan air mata apabila Sultan yang mengepalai negara yang terbentang luas dari Asia hingga ke Afrika itu hanya meninggalkan warisan 1 dinar dan 36 dirham. Tidak meninggalkan emas, tidak punya tanah atau kebun. Padahal berkhidmat pada kerajaan berpuluh tahun dan memegang jawatan sebagai panglima perang dan Menteri Besar sebelum menubuhkan Emirat Ayyubiyah. Kain yang dibuat kafannya adalah betul-betul dari warisan beliau yang jelas-jelas halal dan sangat sederhana.

Anak beliau yang bernama Fadhal telah masuk ke liang lahad meletakkan jenazah ayahnya. Dikatakan bahawa beliau dikebumikan bersama-sama pedangnya yang dipergunakan dalam setiap peperangan agar dapat menjadi saksi dan dijadikannya tongkat kelak pada hari kiamat.

Kini Baitul Maqdis sedang berada di dalam kekuasaan Zionis Yahudi dengan negaranya Israel yang dipaksakan. Jika sekiranya ada kepala negara yang bersifat seperti Sultan Salahuddin di Timur Tengah sana, Insya Allah Baitul Maqdis dapat direbut semula oleh kaum Muslimin.

Pengajaran:

i. Pemimpin yang berjaya di dunia dan akhirat memiliki sifat berani, warak , zuhud, khusyuk , pemurah, pemaaf, tegas dan lain-lain sifat terpuji.

ii. Sifat yang terpuji merupakan natijah atau hasil proses didikan (tarbiah) yang panjang dan berterusan bermula sejak kanak-kanak lagi.

iii. Mereka sangat memelihara ibadah solat, membaca Al-Quran, mempelajari hadis dan ilmu pengetahuan.

iv. Mereka menjadikan kehidupan dunia untuk mendapatkan bekalan menuju akhirat yang kekal abadi. Mereka adalah orang yang paling bijak kerana paling banyak mengingati mati dan paling banyak membuat persiapan menghadapinya.

v. Untuk mendapatkan kejayaan sepertimana pahlawan Islam zaman dahulu memerlukan kita memiliki sifat-sifat yang ada pada mereka. Ini adalah kerana musuh yang mereka hadapi juga memiliki sifat yang sama sepertimana manusia yang ada sekarang.

Dipetik Dari Buku :

Kisah 85 Kekasih Allah (Kisah Pejuang Islam) Jilid 3, Darul Nu'man. Oleh : Hj Ahmad Muhd Abd Ghaffar

No comments:

Post a Comment